Workshop: Coding the Humanities, Jan Hein Hoogstad en Marijn Koolen

[A note on language: all visitors are very much welcome to THATCamp The Hague! We expect most of the participants to be Dutch-speaking which is why part of this website is in Dutch. However, workshops/sessions can and will be held in English if that is needed]

Jan Hein Hoogstad (UvA) en Marijn Koolen (UvA) geven op 14 januari een workshop ‘programmeren voor geesteswetenschappers’. Lees hieronder meer over hun opzet van de workshop en laat eventueel suggesties achter:

Vaak gebruiken onderzoekers een heel scala aan tools, waarbij elke tool een klein aantal stappen van het onderzoeksproces ondersteunen. Maar vaak passen de mogelijkheden van een specifieke tool niet precies op wat je gedaan wilt krijgen. Programmeren geeft je volledige controle over al deze stappen. Bovendien leer je via programmeren beter begrijpen hoe tools werken, en welke consequenties er verbonden zijn aan het gebruik van bepaalde tools en aan de keuzes die gemaakt moeten bij het bouwen van zo’n tool. Deze workshop is erop gericht om Geesteswetenschappers in staat te stellen om zelf tools te maken en bestaande tools aan te passen.

In deze workshop richten we ons op javascript. Met javascript kan je zowel server- als client-side programmeren, evenals met databases communiceren. Bovendien kun je javascript gebruiken zonder ingewikkelde programmeersoftware te installeren. Alles wat je nodig hebt is een moderne webbrowser!

We behandelen een aantal bouwstenen die in vrijwel alle programmeertalen voorkomen, en die voor elk onderzoeksdiscipline nuttig kunnen zijn. We werken een voorbeeld uit waarbij je direct in de webbrowser programmacode schrijft waarmee je data vergaart via een API en deze in een eigen database stopt.

Een aantal punten die aan bod zullen komen zijn:
– wat is programmeren?
– wat kun je er mee?
– waar kun je meer leren?
– bouwstenen: taal, variabelen, iteratie

Uiteraard kunnen we in deze workshop slechts een tipje van de sluier oplichten. Serieus programmeren leer je alleen door veel te oefenen, te leren van voorbeelden en vragen te stellen aan andere programmeurs. Maar met deze workshop willen we laten zien dat programmeren niet mysterieus of magisch is. Iedereen kan het!

Categories: Coding, Workshops |

About Loes van Suijlekom

Loes van Suijlekom studied at Utrecht University (Political History, 2007-2010) and Maastricht University (RM European Studies, 2010-2012) and currently works as a junior researcher at Huygens ING.