Uitnodiging lancering Historici.nl tijdens dag 1 van het THATCamp

[A note on language: all visitors are very much welcome to THATCamp The Hague! We expect most of the participants to be Dutch-speaking which is why part of this website is in Dutch. However, workshops/sessions can and will be held in English if that is needed]

Op 14-01-14 lanceren KNHG en Huygens ING in Den Haag het vernieuwde Historici.nl tijdens een publieksdebat als afsluiting van de eerste dag van het THATCamp (klik hier voor de uitnodiging).

Input voor het debat is te vinden in het speciale themanummer van de BMGN over Digital History dat op 18 december online staat en in vier prikkelende stellingen over de (on)mogelijkheden van digitale geschiedenis.

Stellingen:

* Door onze groeiende digitale voetafdruk kunnen we in de toekomst de geschiedenis beter voorspellen en verklaren. Onze historische onderzoekspraktijk, onze analyses en onze kennisproductie veranderen daardoor fundamenteel.

* Digitale geschiedenis is onbelangrijk voor de meeste historici. De vragen die digitale geschiedenis in het geesteswetenschappelijk domein brengt zijn helemaal niet nieuw, en ook niet vernieuwend.

* Voor historisch onderzoek zijn tijdstip, gebeurtenis en plaats de belangrijke entiteiten. ‘Big data’ leveren daarover onvoldoende informatie op zodat statistisch relevante conclusies volstrekt onmogelijk zijn.

* Digitale geschiedenis maakt nieuw empirisch historisch onderzoek mogelijk. Digitale geschiedenis versterkt daardoor de identiteit van het vak als wetenschappelijke discipline.

Over de vernieuwde versie van Historici.nl:

Historici.nl blijft dé startpagina voor informatie en actualiteit, en blijft toegang bieden tot een schat aan digitale bronnen en publicaties. Daarnaast biedt de vernieuwde versie ook een interactief deel, een community waar historici elkaar kunnen onmoeten, kunnen discussiëren en kennis kunnen uitwisselen.

Wil je als onderzoeker, student, docent, archivaris, museummedewerker of historisch geïnteresseerde discussiëren met vakgenoten over actuele historische en maatschappelijke thema’s, onderzoeksrapporten, methoden & technieken, bronnen, films, tv-programma’s en tentoonstellingen? Ga vanaf 14 januari 2014 naar het vernieuwde Historici.nl en start een eigen online groep.

Categories: General |

About Loes van Suijlekom

Loes van Suijlekom studied at Utrecht University (Political History, 2007-2010) and Maastricht University (RM European Studies, 2010-2012) and currently works as a junior researcher at Huygens ING.