Workshop Prosopografie en Bi(o)g(raphical) data, door Serge ter Braake

Serge ter Braake geeft op 14 januari een workshop ‘prosopografie en biographical (big) data’. Lees hieronder meer over de opzet van de workshop en laat eventueel een suggestie achter.

In de historiografie worden prosopografie en biografie gezien als twee historische methodes die elkaar goed  aanvullen. De prosopografie (het groepsportret) laat zien hoe een individu (zoals beschreven in een biografie) geplaatst moet worden in zijn tijd en welke unieke of algemene kenmerken deze persoon heeft. Aan de andere kant missen prosopografieën, waarin alleen meetbare, externe karaktertrekken worden opgenomen, de elementen van de persoonlijke motivaties die invloed hebben op de geschiedenis.

Ondanks de consensus over het nut van prosopografische elementen in biografische studies is er nog zelden sprake van een werkelijk geïntegreerde aanpak. De biograaf/historicus heeft nu eenmaal een beperkte hoeveelheid tijd tot zijn beschikking om tot een publicatie te komen. Digitale geschiedenis biedt echter mogelijkerwijs een weinig tijdrovende oplossing voor dit euvel. In deze workshop komen de volgende vragen aan de orde:

–  Welke biografische bronnen zijn er digitaal beschikbaar en wat kun je daarmee?
–  Welke technische en methodologische valkuilen spelen er bij het gebruik van digitale bronnen voor biografisch en prosopografisch onderzoek?
– Hoe ver kunnen we in de nabije toekomst gaan met digitale vergelijkingen van personen?

Categories: Workshops |

About Caroline van Vliet

Werkzaam bij KNHG